Vitlycke Museum – permanent utställning

Vitlycke Museums vackra byggnad, signerad Carl Nyrén, ligger i Tanums världsarvsområde – ett av Sveriges mest hällristningstäta regioner. Vid muséet finns en uppbygd bronsåldersby och i naturen runt om finns flertalet hällristningshällar, bl a den världsberömda Vitlyckehällen.

UPPDRAGET: Formgivning av ny basutställning för Vitlycke Museum.

Målet med en ny permanent utställning i museet var att Tanums världsarv skulle bli ett välkänt och uppskattat besöksmål på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Besökarantalet skulle ökas från 100.000 besökare per år till 200.000 inom en period av 4 år.

Utställning är nu invigd och välbesökt. Med en helt ny gestaltning, uppdaterad grafisk form, illustrationer av Fredrk Dimrå, och en bred målgrupp i fokus erbjuder nu Vitlycke Museum besökaren att följa Glicc, Glär, Alawin, Nenna och Akaz liv och äventyr i bronsålderns Tanum och Europa. 

Som en röd tråd guidar en fiktiv berättelse, baserad på faktiska fynd, besökaren genom hällristningarnas mystik, vardagsdramatik, insikter och eftertänksamhet, fynd och fakta samt möjligheten att själv utforska och uppleva livet på bronsåldern.

"Det var roligt att se den nya utställningen på Vitlycke. Den uttryckte både uppfinningsrikedom och respekt för platsen och de många olika slag av besökare som man kan tänka sig att den ska ta emot. Mycket barnvänligt och varmt. Men absolut inte ”infantilt”. Väldigt fint tyckte vi."

– Johan Öberg från Kulturarvsakademin och Göteborgs universitet, de konstnärliga fakulteterna.


Arbetet med utställningen har varit ett samarbete mellan Partho D&C, Carro & Co och Formelle Arkitektur. Partho D&C arbete har omfattats av: idéarbete (övergripande och på stationsnivå), pedagogisk struktur, formgivning & gestaltning (grafisk och 3-dimensionell), projektering, konstruktion, visualisering, mm